HISTORIE & BIOGRAFI
Portrættet af tidligere borgmester Kjeld Broberg Lind er på mange måder karakteristisk for den malestil, som Thomas Kluge er kendt for. Med den omhyggelige og minutiøse malemåde får han enhver detalje med. Samtidig er den dramatiske brug af lys og skygge og den helt sorte baggrund også karakteristisk for Thomas Kluge.
Portrættet er fotorealistisk, grænsende til det hyper-realistiske. Enhver fuge i ansigtet, folde i tøjet eller hændernes blodårer træder tydeligt frem. Ansigtet understreges af lyset, der er malet, så det falder på ansigtet og på højre del af overkroppen og hænderne. Den sorte baggrund er med til at fremhæve lyset. Det er en teknik, der især kendes fra barokken og fra malere som Caravaggio og Rembrandt. Den kaldes også clairobscur. Også den norske kunstner Odd Nerdrum bruger teknikken, og det er især hos ham, at Kluge har hentet inspiration.
Når man bestiller kunstner Thomas Kluge til at male et portræt af en person, så indvilliger man i, at portrættet er detaljeret og på ingen måde forskønnende. For det er sådan Thomas Kluge maler. Detaljerigdommen er stor, teknikken er uovertruffen, og vi kan se, hvad det forestiller. Det er Thomas Kluge, der bestemmer, hvordan modellen skal sidde, og hvordan ansigtsudtrykket skal være. På den måde er kunstneren selv en del af værket. Til bogen Ud med kunsten fortæller Brobjerg Lind selv om samarbejdet med kunstneren. Han fortæller, at han måtte tage til København fire gange for at sidde model for Thomas Kluge. Efterfølgende færdiggør Kluge maleriet men var ikke helt tilfreds. Kluge syntes, at ansigtskuløren var blevet for bleg og valgte at give Brobjerg Lind lidt mere kulør efterfølgende. Brobjerg Lind havde nok været lidt bleg, for kort efter deres sidste møde var han blevet ramt af en blodprop. Men det vidste Kluge ikke, og Brobjerg Lind mener selv, at kunstneren nok havde fanget noget af hans tilstand i maleriet. (se henvisning nedenfor)
Kjeld Brobjerg Lind var borgmester i Ikast fra 1990 –2002. En af hans mærkesager var at bringe kunst til kommunen og placere den på offentlige steder, så den kunne være til inspiration, glæde og debat for alle i byen. Det var i hans tid, at den første kommunalt medfinansierede skulptur kom til byen. Det var Jørgen Haugen Sørensens Ikast Stenen, som er opstillet i Frisenborgparken i Ikast.
1: Se side 22 i Ud med Kunsten. Ikast, Brande og den moderne kunst. Udgivet af Ikast-Brande Kommune i 2010. Tekst af Jette Aaes.
Biografi
Thomas Kluge
Maler
Født den 6. marts 1969 i Glostrup
Thomas Kluge er selvlært som kunstmaler. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1993, og året efter udstillede han på Charlottenborgs Forårsudstilling. I 1995 bliver han inviteret med på udstillingen Danske Portrætter 1985-95 på Brandts Klædefabrik. Samme år modtager han Harms Legat og året efter et legat fra Hans Kongelig Højhed Prinsens Fond. Han har malet talrige portrætter af medlemmerne af kongehuset samt af ledende erhvervsfolk, politikere og kulturpersonligheder, blandt andet portrætter af Skibsreder Mærks Mc-Kenny Møller, Rektor Else Marie Bukdahl, Biskop Erik Norman-Svendsen og Direktør Kjeld Kirk Kristiansen. Af øvrige værker kan nævnes ”Et kort ophold” fra 1998. Værket markerer Danmarks fredstyrkende indsats i krigen i Bosnien, og det blev bestilt af USA´s tidligere ambassadør i Danmark Edward E. Elson. Thomas Kluge har også malet en altertavle i Store Magleby Kirke i 2011.