KERAMISK RELIEF

FAKTA:

KUNSTNER

EMIL GREGERSEN
1921-1993

TITEL

KERAMISK RELIEF

KATEGORI

RELIEF

PLACERING

IKAST BIBLIOTEK, MØDESALEN

HISTORIE & BIOGRAFI

Den store keramiske frise er skabt af den danske kunstner Emil Gregersen (1921-1993). Arbejdet med udsmykninger i store formater er velkendt for kunstneren, der har skabt flere stedspecifikke værker og arbejdet med farvesætninger for blandt andet arkitektfirmaet Friis & Moltke, i Skjoldhøj Kirke i Århus og i Musikhuset i Århus.

I relieffet er formsproget helt abstrakt. Der er ingen genkendelig figurative elementer i værket. Værket består af mange forskellige farvede stykker af keramik og andet materiale sat sammen som en mosaik. I værkets to yderste fløje er de mindre, farvede keramikstykker koncentreret i midten af værket. Omkring dem ses større sorte stykker. I værkets midte går de farvede stykker helt op til værkets overkant. Værket synes nærmest tredelt som et triptykon. Der er et forløb i farverne, som går fra overvejende blå i værkets venstre del over de gyldne farver i værkets midte og til de mere lyse farver i værkets højre del, der dog afsluttes med igen med blå nuancer. På den måde skabes der et afsluttet forløb, der starter og slutter med blå. Det samler værket ligesom de sorte stykker også er med til at samle værket.

Langt op i karrieren maler Emil Gregersens figurativt. Første senere i hans kunstneriske karriere forsvinder figurerne og andre genkendelige elementer fra værkerne, og formsproget bliver mere abstrakt. De tidlige værker var en række interiører og bymotiver fra blandt andet København. Her var han stærkt inspireret af sin læremester Immanuel Ibsen. Værkerne var præget af et fokus på en gengivelse af rummet, men også på farveflader og former. Senere begynder han at male med et mere ekspressivt udtryk og laver blandt andet en række figurbilleder og malerier af stejle- og fiskepladser. Malerierne af forskellige eksteriørs begynder at få et abstrakt præg. Abstrakte elementer placeres ovenpå eller omkring de figurative dele i værket, og giver indtryk af et maleri, der er på vej til at opløse sin forbindelse med den virkelige verden og i stedet for bevæge sig imod det abstrakte formsprog.

Biografi

Emil Gregersen, 1921-1993, dansk maler. Han blev først uddannet som håndværksmaler, men blev senere elev hos kunstneren Immanuel Ibsen i perioden fra 1943-44. Emil Gregersen debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1946. Han har udstillet på Vrå-udstillingen siden 1957, var medlem af Grønningen 1964-70, derefter af Den Frie Udstilling. Han har udstillet på en lang række af de danske kunstmuseer og i 1967 også i Paris på Musee d´Art Moderne. Han er ligeledes repræsenteret på flere danske kunstmuseer, blandt andet Aros og Statens Museum for Kunst. I 1980 modtog han Eckersbergs Medaljen.

Modtag produkt nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Get notified about new articles

Er der noget jeg skal have med på min blog?

Kontakt informationer

Find os her:

Har du et spørgsmål ?