HAVFUGLE

FAKTA:

KUNSTNER

TRÓNDUR PATURSSON
1944

TITEL

HAVFUGLE

KATEGORI

SKULPTUR

MATERIALE

GLAS

PLACERING

IKAST SEMINARIUM

HISTORIE & BIOGRAFI

Himmel og hav, landskab og dyr er motiver, der vedvarende dukker op hos den færøske maler og glaskunstner Tróndur Patursson. Han er født og opvokset ved havet på Færøerne, han bor ved havet i sin fødeby, og han har sejlet på lange togter ud på verdenshavene. Det er som om, at naturen og kunstneren er to sammenvoksede størrelser, der er umulige at skille ad.

Tróndur Paturssons formsprog er abstrakt og ekspressivt. Det vil sige, at der ikke er tale om gengivelser af noget umiddelbart genkendeligt i hans værker. Det handler om farver og form, men ind imellem dukker genkendelige figurer op. Men han bruger ofte titlen Naturinspiration til sin værker, og vedkender sig også, at hans kunst er uløseligt forbundet med naturen og oplevelsen af naturen. Solens spejlinger i havets overflade eller fjeldsidens mønster i stenen kan være det, han omsætter i sine værker. De figurative elementer i hans værker kan være hvaler, delfiner, en menneskefigur eller som her fugle, som udgør selve værket. Det er er ikke et forsøg på at gengive fuglene naturalistisk. Fuglene er bemalet i de klare farver, der er karakteristiske for Tróndur Patursson, men som ikke findes hos nogen fugle i virkeligheden. Det er et genkendeligt motiv, men det er også kunstnerisk bearbejdet og fortolket.

Fugle er en store del af det at bo ved havet og ved de stejle fjelde på Færøerne. Fugle symboliserer også meget andet for det moderne menneske. Den er symbolet på frihed, udlængsel, rejse, drøm, luft og himmel. For færinger kunne en albatros ude på havet være et varsel. Engang troede man, at albatrossen var afdøde sømænd, der ikke have kunnet finde hvile. Men man opfattede også albatrossen som en slags skytsengel, der var at finde ude over havet, når det var allermest voldsomt.

Fuglen findes i mange af Tróndur Paturssons værker. Enten er den bare antydet som et grafisk tegn i et maleri. Andre gange er den et selvstændigt værk som her. Han bruger den også i sine kirkeudsmykninger, hvor fugle bliver en slags erstatning for engle.

Tróndur Patursson har skabt endnu et værk i Ikast. På Ikast-Brande Gymnasium står værket Fuglefjeld, som er en rumlig installation af glas og spejle. 

Biografi

Tróndur Patursson. Født den 1. marts 1944 i Kirkjubø på Færøerne. Billedkunstner. Tróndur Patursson startede sin kunstneriske uddannelse som elev hos Ingálvur av Reyni på dennes kunstskole i Thorshavn i 1958. Siden også elev hos Hans Christian Høier på Glyptotekets Tegneskole i København. Han blev optaget på Kunstakademiet i Oslo, hvor han gik fra 1969-73. Allerede i 1964 debuterede han på Olajudstillingen på Det Færøske Kunstmuseum i Tórshavn, og i 1973 har han sin først separatudstilling samme sted. I 1977 deltager han på den første af mange ekspeditioner sammen med Tim Severins. Ekspeditionen går fra Irland til Amerika. Hans første udsmykningsopgaver er en vandskulptur til Føroya Sparikassi i 1979. Siden laver han med jævne mellemrum udsmykningsopgaver både i Danmark og på færøerne. Fra starten af 80´erne udstiller han mange steder, både på gruppeudstillinger og som separatudstillinger. Udover Danmark og Færøerne har han udstillet i blandt andet Paris, London og Chicago. Han begynder at lave udsmykninger mange steder. Han skaber blandt andet en omfattende udsmykning bestilt af Statens Kunstfond til Gøtu Kirke på Færøerne. I Danmark er det blevet til udsmykninger til blandt andet Rønbjerg Feriecenter, Københavns Lufthavn, Danmarks Naturfredningsforenings lokaler i København, i parkeringshuset Tróndur i Vejle, sygehusene i Middelfart og Frederikshavn, samt børneafdelingen på Rigshospitalet i København. Han har blandt andet modtaget Henry Heerups Legat og Theodor Bergs Legat.

Modtag produkt nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Get notified about new articles

Er der noget jeg skal have med på min blog?

Kontakt informationer

Find os her:

Har du et spørgsmål ?