Fuglefjeldet bliver en del af Ikast-Brande Gymnasium i anledningen af skolens 25-års jubilæum i 1999. Skulpturen er gave fra det daværende Ringkøbing Amt på foranledning af tidligere borgmester i Ikast Brobjerg Lind.
Skulpturen står i fællesrummet på Ikast-Brande Gymnasium. Det er en sekskantet konstruktion i stål og glas. Den er 5,5 meter høj, og der er en lille åbning, så man kan træde på skulpturens spejlgulv og lade sig omslutte af den. Glassene i skulpturen er bemalet i stærke blå, gule og røde nuancer, og der er fugle over alt.
Fuglefjeldet har referencer til de såkaldte Kosmiske Rum, som Tróndur Patursson har skabt flere steder. Blandt andet på Randers Kunstmuseum kan man opleve et af disse rum. Ligesom værket Fuglefjeldet, er det et rum, man går ind i, og hvor loft, gulv og alle vægge består af bemalet glas og spejle. Spejlene får rummet til at opløse sig og føles nærmest uendeligt, og man kan få en oplevelse af at befinde sig midt i naturen mellem himmel og hav. Rationelt ved man godt, at der er fast grund under fødderne på én, men glasset i gulvet kan alligevel gøre oplevelsen grænseoverskridende. Overgiver man sig, kan man næste få en meditativ oplevelse. Tróndur Patursson gerne vil give os en fornemmelse af de ufattelige kræfter og dimensioner, som både himmel og hav rummer.
Himlen, havet og naturen er de gennemgående temaer Tróndur Patursson. Både i hans malerier og i hans arbejder i glas. I hans abstrakte formsprog indfanger han essensen og sjælen i naturen. Han malerier af havets voldsomme bevægelser, flokke af fugle i luften, vindens og solens forskellige temperamenter alt efter årstid, er sindbilleder, lige så meget som de er naturskildringer. De skildrer en kosmisk naturfølelse, der er levende hos ham.
Biografi
Tróndur Patursson. Født den 1. marts 1944 i Kirkjubø på Færøerne. Billedkunstner. Tróndur Patursson startede sin kunstneriske uddannelse som elev hos Ingálvur av Reyni på dennes kunstskole i Thorshavn i 1958. Siden også elev hos Hans Christian Høier på Glyptotekets Tegneskole i København. Han blev optaget på Kunstakademiet i Oslo, hvor han gik fra 1969-73. Allerede i 1964 debuterede han på Olajudstillingen på Det Færøske Kunstmuseum i Tórshavn, og i 1973 har han sin først separatudstilling samme sted. I 1977 deltager han på den første af mange ekspeditioner sammen med Tim Severins. Ekspeditionen går fra Irland til Amerika. Hans første udsmykningsopgaver er en vandskulptur til Føroya Sparikassi i 1979. Siden laver han med jævne mellemrum udsmykningsopgaver både i Danmark og på færøerne. Fra starten af 80´erne udstiller han mange steder, både på gruppeudstillinger og som separatudstillinger. Udover Danmark og Færøerne har han udstillet i blandt andet Paris, London og Chicago. Han begynder at lave udsmykninger mange steder. Han skaber blandt andet en omfattende udsmykning bestilt af Statens Kunstfond til Gøtu Kirke på Færøerne. I Danmark er det blevet til udsmykninger til blandt andet Rønbjerg Feriecenter, Københavns Lufthavn, Danmarks Naturfredningsforenings lokaler i København, i parkeringshuset Tróndur i Vejle, sygehusene i Middelfart og Frederikshavn, samt børneafdelingen på Rigshospitalet i København. Han har blandt andet modtaget Henry Heerups Legat og Theodor Bergs Legat.