HISTORIE & BIOGRAFI
Det Hvide C titlen på denne skulptur, men det er også navnet på en sommerfugl. Om sommerfuglen kan man læse, at det er den sommerfugl i takvingefamilien, der har de mest takkede vinger. Et hvidt c-lignende mønster på undersiden af sommerfuglens vinger har givet den sit specielle navn. Når man får dette at vide, kan man godt se, at det er en sommerfugl, som Erland Knudssøn Madsen har lavet. Måske havde man tolket den anderledes, hvis man ikke vidste det.
I stedet for at lave en naturalistisk gengivelse af sommerfuglen, har Erland Knudssøn Madsen taget essensen ud af sommerfuglen og fokuseret på fuglens takkede vinge. Sommerfuglen sidder på en stor blok af granit. Nogle af blokkens sider er glatte, andre har et sirligt indridset mønster. Er det et stykke natur, som sommerfuglen har sat sig på? Eller er det arkitektur?
Der er en vældig kontrast mellem motiv og materiale i Det Hvide C. Sommerfugle er små lette insekter, der bevæger sig ubesværet gennem luften. Granitten er alt andet end let. Kontrasten er med til at pege på formen, materialet og mønstrene i overfladen. Sommerfuglen optræder ofte som motiv i Erland Knudssøn Madsens værker. Han har brugt motivet på forskellig måde. Nogle gange er det kun vingerne, man ser. Andre gange er det hele sommerfuglen. Men altid i hans karakteristiske enkle og lidt grove formsprog, der synes at befinde sig et sted mellem abstraktion og figuration.
Udgangspunktet for Erland Knudssøn Madsens kunst er landskabet og naturen. Han kan til stadighed finde inspiration i stort og småt her. Men også mennesker og eksistentielle vilkår inspirerer ham. Man kan møde hans værker rundt omkring i hele landet. Der står de med budskaber til os om verden, naturen, dyrene og det, at være menneske.
BIOGRAFI
Erland Knudssøn Madsen
Maler, billedhugger, digter og forfatter
Født den 11. marts 1942 i Viborg
Erland Knudssøn Madsen er uddannet maler på Viborg Tekniske Skole fra 1955 – 57. Siden elev blandt andet hos Niels Guttormsen i 1971 – 76 og hos Kasper Heiberg i 1977 – 78. Han debuterede som maler på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1963, men siden blev det primært skulpturen, han udstillede med. Han har haft en lang række af separatudstillinger, blandt andet den retrospektive udstilling Tid til en omvej i 1987 på Køge Skitsesamling og Randers Kunstmuseum. Hans værker er permanent udstillet på Heltborg Museum på Thy, hvortil han har doneret en række træskulpturer. Han har løst mange udsmykningsopgaver rundt omkring i hele landet. Han har gennem årene været aktiv i forskellige bestyrelser, blandt andet Statens Kunstfonds udsmykningsudvalg, arbejdende formand for Det Jyske Kunstakademi og medlem af Charlottenborgs Bestyrelse. Han er endvidere medlem af kunstnersammenslutningen Jylland og af Vrå-udstillingen. Han har fået flere hædersbevisninger, blandt andet Eckersberg Medaillen i 2006 og Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderspris i 2008.